2012. május 28., hétfő

Bodza túra

Nem messze a lakóhelyünktől felfedeztünk egy jó kis bodza lelőhelyet.Csendes, forgalom mentes, gyalog vagy kerékpárral is oda lehet menni.


Ilyen gyönyörűséges szép illatos virágok fogadtak bennünket.


Ma újra elindultunk,és még az eső előtt sikerült még 2 nagy kosárral szedni.

Borbás Marcsi műsorában a Gasztro Angyalban hallottam nem rég mikor is kell szedni a bodzát.
Akkor, amikor virágzik és porzik, azaz hullik belőle a virágpor.Ha már barnul, akkor nem jó.

Nitrogénkedvelő, ezért olyan helyeken található leginkább, ahol sok szerves anyag bomlik, nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, pl. falusi kertek alja, akácosok, ligeterdők, vízpartok, kerítések mentén, erdőszélek. Nagy ernyőszerű virágából kitűnő üdítőital készíthető, megszárítják teának, palacsinta masszához keverik, bodzabort készítenek belőle, az érett bogyójából lekvár készíthető. Magjáról szaporítható.


Kb. 5-7 m magasra megnő, sűrű lombozatú bokor vagy fa.

Korán lombosodik, majd virágba borul, mely fehér és kellemes illatú. Májusban már virágzik, a termése augusztus-szeptemberre beérik. Csaknem egész Európában elterjedt növény, nyers bogyói nagyobb mennyiségben mérgezőek lehetnek.



Népies neve: bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza.

A növény leírása: a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, mindenfelé elterjedt, de fõleg cserjések, lomberdõk területén él. Cserje vagy néha fa.



Hogyan gyûjtsük? A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tûztõl és más bajoktól.



- Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék közé tartozik.

- Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerû ízt kölcsönöz.

- A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek.

- A bodzából házilag pezsgõ is készíthetõ.

- A citromból készült limonádé ízesíthetõ 1-2 darab bodzavirágzattal.



Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi idõszakban gyûjtik.



Mi van benne?

A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat, mint a szambunigrint.



Mire jó?

A bodzateát meghûléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentõként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra.







Hát nem gyönyörű???

Ezután beraktam az aszalógépbe.



Micsoda illata vaaan..........!!!!
Leveleit és a szárát nem, mert csersavat tartalmaz.
Most elállt az eső........, újra bicajra pattanunk és szedünk még........................
Folyt. köv!


  Aszalás után is...... isteni illata van!